222rehber.com'a kayıtlı firma sayısı 1710
Ne aramıştınız? Ne aramıştınız?
Öğrenciye Özel
Hemen Bul
İş İlanları
Keşfet
Sorun Bildir
X
Yukarı

OMM Karma Sergi: Maziye Bakma Mevzu Derin

Günümüz dünyasında bireye biçilen roller ve yapıştırılan etiketler neticesinde “öteki” kavramı baskın bir şekilde ortaya çıkıyor. İnsanın varoluş mücadelesindeki topluma ve toplumsal yargılara uyum süreci ise sancılı bir şekilde kendini gösteriyor. 31 sanatçının yer aldığı “Maziye Bakma Mevzu Derin” karma sergisi tam da bu noktada, toplumdaki “öteki” kavramını etkileyici bakış açılarıyla ele alıyor. Geçmişten günümüze bireye ve kimliklere biçilen rollerden toplumsal yargılara, kültürel alışkanlıklardan tabulara kadar birçok konuya ışık tutuyor.

OMM Karma Sergisi: Maziye Bakma Mevzu Derin

“Maziye Bakma Mevzu Derin” Sergisi (OMM-Odunpazarı Modern Müze) Hakkında

Bambaşka bir ülkedeki göçmen bir çocuğun hikayesi ile Anadolu topraklarındaki çocuk gelinlerin hikayelerinin aslında ne kadar benzer olduğunu hiç düşündünüz mü?

Omm – Odunpazarı Modern Müze’siden yer alan ve 41 eserden oluşan “Maziye Bakma Mevzu Derin” isimli karma sergisi, “öteki” kavramının tanımlama biçimlerine odaklanıyor. Varoluşun kaçınılmaz hallerine odaklanan sergide, hepimizin karşısına farklı biçimlerde ortaya çıkan ve özgürlük kavramını sorgulamamıza neden olan olaylardan esinleniyor.

Toplumsal baskılar, kişilere yüklenen sorumluluklar, beklentiler, kültürel tabular ve daha niceleri sosyal düzen içerisinde tüm yaşamımızı etkileyen alışkanlıklarımızı etkiliyor. Kamyon arkası yazısından esinlenerek oluşturulan “Maziye Bakma Mevzu Derin” karma sergisindeki eserler de toplum ve birey arasındaki tüm bu karmaşık bağları gözler önüne seriyor. Kökleri geçmişe dayanan sınırlar ve kutuplaşmalar hakkında düşündüren eserler, aslında yıllardır maruz bırakıldığımız ve hepimiz için çok tanıdık duyguları odağına alıyor.

Aidiyet, adaptasyon, kabul görmeme, meydan okuma gibi insan olma hallerini de araştıran sanatçılar, kutuplaşan ve çelişkili perspektiflerin yarattığı, birey-toplum çatışmasını irdeleyen eserler; parça ile bütün, birey ile toplum arasındaki sistematik ilişkiyi anlatıyor.

OMM Karma Sergisi: Maziye Bakma Mevzu Derin

Kişisel ve kolektif bilinç arasında yeni bağlar keşfetme imkânı sunan seçki, izleyiciye kendisine verilen roller, belirlenen sınırlar ve alternatif hayatlar hakkında yeni fikirler vererek bu bağlamda içinde bulunduğu konum ve durumları tekrar düşünmeye davet ediyor. Birey olma hallerini anlatırken, her kimliğin sahip olduğu bambaşka hikayelere ışık tutuyor.

Kendi hayatınızdan izlere de rastlayabileceğiniz “Maziye Bakma Mevzu Derin” sergisinin görsel anlamda düşündürücü ve doyurucu eserlerinin yanı sıra, bilgilendirici bir yönü de bulunuyor. Eserlerin yanı başında yer alan ve sanatçıların ilham aldıkları konuları açıklayan küçük kartlar tüm sergi boyunca sizlere eşlik ediyor.

OMM Karma Sergisi: Maziye Bakma Mevzu Derin

Biraz eserlerden bahsetmemiz gerekirse;

Zeren Göktan “Bir İhtimal Daha Var” eseri Türkiye’de erkek şiddeti nedeniyle ölen kadınlara ithafen kurgulanan dijital anıt projesi Anıtsayaç’ın bir parçasını oluşturuyor. Sanatçının antikçağ Mısır’ındaki boncuk kefenlerden ilham alarak bilgisayar ortamında tasarladığı bu işi, Ümraniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki erkeklerin boncukları tek tek dizmesi sonucunda üretilmiştir. Cezaevi kültürünün bir parçası olan boncuk işi örtü toplum hafızasında yer etmiş duygusal yazı ve imgelere, popüler bir aşk şarkısının nakaratına gönderme yapar. Eserin içine gömülü karekod, izleyiciyi kadın cinayetlerinin kapsamlı bir arşii olan Anıtsayaç web sitesine yönlendirir. Göktan, hükümlülere yaptığı işbirliğini etkileşimli medya teorisyeni Geert Lovink’in “beklenmedik ittifaklar üzerinden uzlaşma alanları yaratmak” sözüyle açıklar.

OMM Karma Sergisi: Maziye Bakma Mevzu Derin

Kaybolmuş ve fark edilmemiş kimliklerin, toplumsal normlar tarafından nasıl etkilendiğini çok keyifli bir eleştirel bakış açısı ile irdeliyor. Serginin en güzel yönlerinden birisi ise farklı konu ve konuklardan oluşan Podcast serisi… Özellikle farklı alanlarda dinleme yapmayı seviyorsanız bu poscastler tam sizlik! Cansu Yıldıran, “Somut Olmayan Bir Ev Arayışı”, Şükran Moral “Tabuların Karnına Jilet Atmak”, Zeren Göktan “Bir İhtimal Daha Var” ve Mustafa Boğa “Hala Konuşuyor Musun?” başlıklı podcastleri dilediğiniz gibi dinleyebilirsiniz.

OMM Sergiler Direktörü Zeynep Birced “Maziye Bakma Mevzu Derin” karma sergisi hakkında şunları dile getiriyor: “Maziye Bakma Mevzu Derin, 20. yy’da Türkiye’de yaşanan toplumsal, kültürel ve siyasal değişimlerin bireyin varoluş çabası üzerindeki etkisi ile beraber bahsi geçen sosyolojik yapıya içkin aidiyet sorunsalına yoğunlaşıyor. Sergi bugünden geçmişe bakarken, birçoğu üretimine 2000’li yıllarda başlamış; kendi köklerine dönerek bu konuyu inceleyen genç sanatçıyı, Türkiye çağdaş sanatının önde gelen isimleri ile bir araya getiriyor. Bu bağlamda bir kanon görevi gören sergi, birbirine eklemlenerek bütünlüklü bir külliyatın parçalarını oluşturan eserleri “ben ve ben olmayan” mefhumu üzerinden okumaya olanak sağlıyor.”

OMM Karma Sergisi: Maziye Bakma Mevzu Derin

Birbirinden farklı eserleri ile ufkunuzu açacak “Maziye Bakma Mevzu Derin” sergisinde yer alan sanatçılar ise şu şekilde;

Ali Elmacı, Antonio Cosentino, Aydan Murtezaoğlu, Bengisu Bayrak, Can İncekara, CANAN, Cansu Yıldıran, Damla Yalçın, Eda Çekil, Fatma Bucak, Gözde İlkin, Halil Altındere, Hasan Özgür Top, İhsan Oturmak, Kezban Arca Batıbeki, Manolya Çelikler, Memed Erdener, Mustafa Boğa, Nancy Atakan, Nilbar Güreş, Nur Koçak, Olgaç Bozalp, Pınar Yolaçan, Ramazan Can, Rehan Miskci, Sinan Tuncay, Şener Özmen, Şükran Moral, Zehra Çobanlı, Zeren Göktan ve Zeyno Pekünlü…

Kısacası OMM-Odunpazarı Modern Müze’de sergilenen “Maziye Bakma Mevzu Derin” sergisi; aidiyet, adaptasyon, toplumsal baskı, kabul görmeme, meydan okuma, özgürlük arayışı ve daha niceleri hakkında uzun uzun düşünmenizi sağlayacak. Bu sergiyi hangi tarihlerde ziyaret edebilirim diye düşünüyorsanız hemen detaylara bakalım…

OMM Karma Sergisi: Maziye Bakma Mevzu Derin

“Maziye Bakma Mevzu Derin” Sergisi’ni (OMM-Odunpazarı Modern Müze) Hangi Tarihlerde Ziyaret edebilirim?

Birbirinden farklı eserleriyle ufkunuzu açacak karma sergiyi 10 Aralık 2021 ve 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

“Maziye Bakma Mevzu Derin” Sergisi’nin (OMM-Odunpazarı Modern Müze) Ücreti Ne Kadar?

OMM-Odunpazarı Modern Müze Bilet Fiyatları

Tam Bilet: 30 TL
İndirimli Bilet: 20 TL (12 yaş üstü öğrenciler, öğretmenler, 65 yaş üstü kişiler)
Grup Bileti: 25 TL

*OMM üyeleri, engelliler ve bir refakatçileri, 12 yaş ve altı çocuklar, ICOM kart sahipleri, MMKD üyeleri, basın mensupları müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.
*Bilet satışları müzenin kapanışına yarım saat kala sona ermektedir.

OMM-Odunpazarı Modern Müze’yi hangi günlerde ziyaret edebilirim?

OMM-Odunpazarı Modern Müze Ziyaret Saatleri

Pazartesi: KAPALI
Salı: 10:00–18:00
Çarşamba: 10:00–20:00
Perşembe: 10:00–18:00
Cuma: 10:00–18:00
Cumartesi: 10:00–18:00
Pazar: 11:00–18:00

Pazartesi günleri, 1 Ocak’ta ve dini bayramların ilk günleri ziyarete kapalıdır.

OMM-Odunpazarı Modern Müze’ye nasıl gidileceğini merak ediyor veya hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız blog yazımıza göz atabilirsiniz.

ÖNCEKİ Şehrin İçinde Saklı Kalmış Güzellik: Kanlıkavak Parkı

Eskişehir’de yeşil denilince ilk akla gelen ve keyifli vakit geçirmek isteyenlerin uğrak noktası olan Kanlıkavak Parkı, Eskişehirliler için bahar ve yaz aylarının vazgeçilmezidir. Bol yeşili ve akarsuyu bir arada barındıran Kanlıkavak Parkı’nda, Porsuk çayının etrafından doğa içerisinde yürüyüş yapabilir veya sevdiklerinizle keyifle vakit geçirebilirsiniz. Gelin hep birlikte eşsiz doğası ile Eskişehir’in gözdesi haline gelen Kanlıkavak Parkı’nı keşfedelim!

SONRAKİ Tarihi Ve Kültürel Yolculuk: Balmumu Heykeller Müzesi

Balmumu Heykeller Müzesi hikayesine Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in Madame Tussauds Müzesi'ndeki Atatürk heykelinin daha iyisini yapmak için harekete geçmesiyle başlar. Eskişehir’in en çok ilgi çeken müzelerinden biri olan Balmumu Heykeller Müzesi’nde, büyük bir kısmını Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in yaptığı 200'den fazla balmumu heykel sergilenmektedir. Gelin hep birlikte çarpıcı balmumu heykellere ev sahipliği yapan Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi’ni keşfedelim!

Hiç yorum yapılmamış!

Yorum yap

Yorum yapmak için Giriş yapmalısınız.

X