222rehber.com'a kayıtlı firma sayısı 1705
Ne aramıştınız? Ne aramıştınız?
Öğrenciye Özel
Hemen Bul
İş İlanları
Keşfet
Sorun Bildir
X
Yukarı

Pazar Gezi Rotası – Sivrihisar’da Yapılacaklar Listesi

Pazar Gezi Rotası – Sivrihisar’da Yapılacaklar Listesi

Eskişehir, hem şehrin sakinleri hem de yerli yabancı turistler için şehir içinde onlarca farklı rota sunabilen şehirlerden biri.

Tema parkları, müzeleri, orijinalliğini korumuş yapıları ve daha birçok noktası Eskişehir için çok önemli değerler oluşturuyor ve bu değerler de yerli ve yabancı turistler tarafından kıymet görüyor.

Şehrin genelde merkezinde toplanan bu noktaların dışında ama çok da uzak olmayan bir rota arayanlar için de gizli kalmış değerleri özellikle son yıllarda daha çok ortaya çıkan Sivrihisar, unutulmaması gereken noktalardan biri.

Nasreddin Hoca’nın memleketi, ülkemizin ilk açık hava heykel müzesinin ev sahibi, Pessinos Antik Kenti ile Friglere kadar uzanan bir tarihi değere sahip Sivrihisar…

Volkanik bir kaya kütlesinin üzerine, dağın eteklerine kurulmuş bu ilçe, özellikle son yıllarda içerisinde çekilen Gönül Dağı dizisiyle daha da popülerleşerek meraklılarını ağırlamaya başladı.

Sivrihisar, her zaman sahip olduğu tarihi varlıkları koruyup onları turizme kazandıran bir kent olsa da böylesine sevilen bir diziye mekan olması da bu değerin bilinirliğini epey arttırdı. Tarih sahnesinde yüzyıllardır varlığını sürdüren Sivrihisar, hafta sonu için kendisine yeni bir yerler arayanlara tadına doyamayacakları bir gün vaat ediyor.

Otobüsle veya özel aracınızla gidebileceğiniz Sivrihisar Eskişehir merkezden toplam 102 km uzaklıkta yer alıyor. Yaklaşık 1,5 saatlik bir sürede ulaşabileceğiniz Sivrihisar’da gezilecek yerleri, hangi lezzetleri denemeniz gerektiğini ise kısa kısa açıklayalım.

Sivrihisar Pessinus Antik Kenti

Sivrihisar’a geldiğimizde ilk durağımız şehrin de en eski yerleşim yeri olan Pessinus Antik Kenti…

Burası Friglerin ünlü kralı Midas tarafından Kibele için yaptırılan kutsal bir kent…

Eskişehir, bildiğimiz gibi Frigya Krallığının yaşadığı topraklar olarak bilinen Frig Vadisi’nin büyük bir kısmına ev sahipliği yapıyor. Sivrihisar’ın Ballıhisar Köyü de Orta Frigya olarak bilinen bölgede ve içerisinde önemli bir mabet yer alıyor.

Kibele, Frigler için ana tanrıça olarak bilinmekte. Pesinus Antik Kenti de ana tanrıçaya bahşedilmiş ve onun için çeşitli törenlere ve ayinlere ev sahipliği yapmış.

Tarihin farklı bir penceresini aralayan Pesinus Antik Kenti, Sivrihisar rotanızda atlanmaması gereken noktalardan biri.

Sivrihisar Ulu Cami

İkinci durağımız Sivrihisar merkezinde yer alan Ulu Cami…

Ulu Cami, Unesco’nun Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan, Selçuklu döneminden kalmış Sivrihisar’ın çok önemli bir eseri. Halen aktif olarak kullanılan Ulu Cami, 8 asırdır ihtişamını koruyor.

Ulu Cami, Anadolu’nun en büyük ahşap direkli camilerinden biri. Emineddin Mikail tarafından yaptırılan bu yapı 1440 yılında bir onarımdan geçmiş. 1485 metrekarelik alanda 4 tane giriş kapısına sahip olan camide devşirme taşlar da bulunuyor. Toplam 67 direk tarafından tutulan çatısı ile içerisine girdiğinizde oldukça etkileyici bir görünümü var Ulu Cami’nin.

Ayrıca camide gezerken zeminine baktığınızda Sivrihisar’ın önemli bir değeri olan kilim dokumacılığının önemli örneklerini görebilmekteyiz.

Sivrihisar Alemşah Kümbeti

Sivrihisar Ulu Cami’den çıktığınızda karşınıza görkemiyle büyüleyen Alemşah Kümbeti çıkıyor.

Burası tipik bir Selçuklu Kümbeti örneği ve Melikşah tarafından kardeşi Sultan Şah için 1328 yılında yapılmış. 1980 yılında restore edilen bu kıymetli yapı Sivrihisar’ın görülmesi gereken güzellikleri arasında gösterilmektedir.

Sivrihisar Kilim Müzesi

Ulu Cami’den çıkmışken Sivrihisar Kilim Müzesi’ni de görmemek olmaz

Burası 2020 yılında uygulamalı Sivrihisar Kilim Müzesi olarak açıldı. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyaret edilebilen müze Türk kültürünün yüzyıllardır içinde taşıdığı dokuma kilim çeşitlerini ziyaretçilerine gösteriyor.

Müzenin uygulamalı müze olarak geçmesinin sebebi ise içerisinde dokuma tezgahların aktif bir şekilde kullanılıyor olması. Kilim Müzesi, kilim dokuyan kadınlar ve dokuma öğrenmek isteyen yeni nesillere öğrenme şansı sunuyor.

Sivrihisar’ın en önemli değerlerinden biri de tarihi evleri

Eski kent dokusunu korumayı başaran şehir merkezinin büyük bir bölümü Arnavut kaldırımlar ve tarihi evlerden oluşuyor. Bu tarihi evlerin arasında bir de Arasta çarşısı yer alıyor. Burası özellikle Gönül Dağı dizisini izleyenlerin çok iyi bildiği noktalardan biri. Kunduracıdan köy ekmeği yapan fırına, yöresel lezzetlerden yorgancıya kadar unutulmaya yüz tutmuş eski ama bizden esnafları içerisinde bulunduruyor.

Zaimağa Konağı

Zaimağa Konağı

Sivrihisar, konumu itibari ile tarihte birçok medeniyete, farklı kültüre ev sahipliği yaptığı gibi Kurtuluş Savaşı döneminde de önemli bir nokta olmuş. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin Ankara dışında ilk kez toplandığı yer olan Sivrihisar’da, bu önemli olaylar Zaimağa Konağı’nda gerçekleşmiş.

24 Mart 1922’de Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde Sivrihisar Zaimağa Konağı’nda buluşan Hükümet, burada devam eden süreçle ilgili önemli kararlara imza atarlar.

Bugün hala ilk haliyle korunan Zaimağa Konağı’nı ziyaret ettiğinizde Atamızın dinlenme odasını ve çalışma odalarını görüp o atmosferi yaşayabilirsiniz.

Sivrihisar Ermeni Kilisesi

Şehrin tepeleri doğru çıkmaya başladığımıza göre sıra Ermeni Kilisesi’nde

Sivrihisar Surp Yerotutyun Ermeni Kilisesi şehrin en eski yapılarından biri. 1650 yılında yapılan kilise, maalesef 1876 yılında bir yangından zarar görüyor ama 1881 yılında yeniden inşa edilerek yok olmaktan kurtarılıyor.

Ülkemizin de en büyük kiliselerinden biri olan bu yapı tamamen taş işçiliğiyle yapılmış. Konum olarak da ilçenin en popüler noktasında yer alan kilisenin içini de gezmek mümkün.

Sivrihisar Açık Hava Müzesi

Ermeni Kilisesi’nin hemen ilerisinde Türkiye’nin ilk açık hava müzesi bizi karşılıyor…

Nerdeyse 100.000 metrekarelik geniş bir alanda, Sivrihisar’ın heybetli kayalıklarının yamacına kurulan Açık Hava Müzesi, ilçenin kıymetli sanatçılarından Ünlü Heykeltıraş Metin Yurdanur’un eserlerini barındırıyor.

Ziyaret saati veya giriş ücreti olmayan açık hava müzesinde Mustafa Kemal Atatürk’ten Nasreddin Hoca’ya Nene Hatun’dan Yunus Emre’ye birçok tarihi değerin heykeli yer alıyor.

Her sene gerçekleştirilen dövme sucuk festivali de burada düzenleniyor.

Seyir Terası Saat Kulesi

Sivrihisar seyir terası ve saat kulesi

Açık hava heykel müzesinin hemen ilerisinde yer alan seyir terası, Sivrihisar’ı, müzeyi ve Ermeni Kilisesi’ni bir kere de yukarıdan inceleyebilme olanağı sunuyor. Burada yer alan saat kulesi 1899 yılında yapılmış. Dönemin kaymakamı Mahmut Bey ve Belediye Reisi Yüzügüllü Hacı Mehmet Efendi tarafından yaptırıldığı bilinen bu görkemli kule tam 12 metre yüksekliği ile Sivrihisar’ın kayalıklarından şehri selamlıyor. Kuleyi ilçenin en merkezi noktasından bile görmek mümkündür.

Sivrihisar’a geldiğinizde yukarıda saydığımız noktaların dışında Nasreddin HOCA Anıt Mezarı’nı, Nasreddin hoca Kültür Evi’ni, Aziz Mahmud Hüdayi Cami ve Balık Damı gibi daha birçok noktayı da gezebilirsiniz.

 

Sivrihisar’a nasıl giderim?

Sivrihisar’a Eskişehir’den kalkan otobüslerle veya özel aracınızla yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculukla ulaşabilirsiniz.

Sivrihisar, Ankara – Eskişehir karayolunun üzerinde olduğu için bu yol üzerindeki seyirlerinize de Sivrihisar durağını ekleyerek bu güzel yerleri gezebilirsiniz.

Sivrihisar’da ne yenir?

Bu kadar gezi benim karnımı acıktırır dediğinizi duyar gibiyiz.

E bunca yol gelmişken aç dönmek de olmaz zaten. Hele ki Sivrihisar gibi bir yerden hiç olmaz.

Sivrihisar’ın 3 adet coğrafi işaretli lezzeti bulunuyor. Bunlar muska baklava, höşmerim ve uğruna festivaller düzenlenen dövme sucuk… Bu üç lezzet coğrafi işaretle tescillenmiş olsa da Sivrihisar’ın mis gibi köy ekmeği, yol üzerindeki tesislerde yiyebileceğiniz nefis balı kaymaklı gözlemesi de BİZCE denemeye değer lezzetlerinden…

Siz de bu hafta sonuna kendinize yakın gezi rotası oluşturmayı düşünüyorsanız Sivrihisar’ı değerlendirebilirsiniz. Gidip gördüğünüz, eklenmesini istediğiniz yerleri de aşağı yorumlara bırakabilirsiniz.

 

 

ÖNCEKİ Odunpazarı Modern Müze | Yas ve Haz

ARTnews tarafından son asrın en iyi 25 müze binası arasında gösterilerek Eskişehir’e büyük bir değer kazandıran Odunpazarı Modern Müze - OMM, geçtiğimiz günlerde kapılarını Yas ve Haz isimli çarpıcı sergi ile yeniden araladı. Bu yıl kuruluşunun 3. Yıldönümünü kutlayan OMM dünya çapında 38 sanatçıyı bir araya getiren sergisiyle beden, kimlik, rol gibi kavramlara farklı açılardan ışık tutuyor.

SONRAKİ Eskişehir Gezi Rehberi: Eskişehir’de Yapılacak 40 Şey

Dinamik şehir hayatı ile Eskişehir mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan birisi… Sanat, eğlence ve tarih dolu aktiviteleriyle Eskişehir’de gezip görebileceğiniz birçok yer bulunuyor.

Hiç yorum yapılmamış!

Yorum yap

Yorum yapmak için Giriş yapmalısınız.

X