222rehber.com'a kayıtlı firma sayısı 1708
Ne aramıştınız? Ne aramıştınız?
Öğrenciye Özel
Hemen Bul
İş İlanları
Keşfet
Sorun Bildir
X
Yukarı

Tarihi Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskişehir’in en eski yerleşim yerlerinden Odunpazarı’nda yer alan Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı ile tarih kokulu bir gezintiye çıkmaya hazır mısınız? Bu yazımızda sizleri, uzun yıllara dayanan tarihiyle Eskişehir’in güzide yerlerinden Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı ile tanıştırmak istiyoruz. Gelin hep birlikte geleneksel el sanatları ürünlerinin satışının yapıldığı dükkanları ve lületaşı başta olmak üzere, ağırlıklı olarak cam ve gümüş atölyelerinin bulunduğu bu tarihi çarşıyı keşfedelim!

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı, bölgenin meydanında kurulan ve odunların satıldığı meydandan ismini alan Odunpazarı bölgesinde yer almaktadır. Geçmişi 1850’li yıllara dayanan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, dönemin büyük toprak sahiplerinden Takattin Bey tarafından yaptırılmıştır. Bu tarihi çarşı, o dönemlerde bölgenin dışından gelen köylüleri, pazarcıları, üreticileri ve seyyahları ağırlamıştır. Atlıhan Çarşısı ile gelen ziyaretçilerin hayvanlarıyla birlikte barınması amaçlanmıştır.

Eski zamanlarda, öncelikle bu tarihi çarşıya gelerek hayvanlarını bırakan köylüler ve seyyahlar akşamları da konaklamak için tekrar hana gelirlerdi. O dönemde büyük bir ahşap giriş kapısı olan hanın ortasında geniş bir avlu yer alıyordu. Hayvanların konulduğu ahır kısmı, hayvanların bakımının yapıldığı nalbant dükkanı, alt ve üst katta bulunan yatakhane ve konaklama odalarıyla döneminin önemli mekanlarından biriydi. Atlıhan El Sanatları Çarşısı, hem konaklanan hem hayvanların bakımının yapıldığı hem de içerisindeki çay ocağı ile dinlenme alanı olan bir yerdi.

100 yıl kadar ziyaretçilerini ağırlayan bu tarihi çarşı 1950’li yıllara kadar aktif olarak kullanılmıştır. Tavafçı Hanı ve Odunpazarı Hanı gibi isimlerle de anılan Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı, sonraki dönemlerde işlevini yitirmiş ve birçok bölümü yanarak yıkılmıştır. Eskişehir’in önemli değerlerinden biri olan lületaşının yaşatılması amacıyla 2006 yılında tekrar aktif hale getirildi. Odunpazarı Belediyesi tarafından, “Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi” kapsamında restore edilerek yeniden turizme kazandırıldı. Bu restorasyon sonraında Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı, günümüzde Eskişehir’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri haline gelmiştir.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı Hakkında

Odunpazarı’nda konumlanan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, yapıldığı dönemki yapısına sadık kalınarak restore edilmiştir. O dönemki büyük ahşap giriş kapısı ve orta kısımda yer alan geniş avlusu hala mevcudiyetini korumaktadır. 675 metrekarelik alanda yer alan tarihi çarşı, geleneksel sanatları ve Eskişehir’in meşhur lületaşını ön plana çıkartan geleneksel bir mimari yapıdadır.

Hanın içerisine girince sizleri karşılayan avluda sıralanan el sanatları ürünleri dükkanları ve atölyeleri yer almaktadır. Üst katta ise değerli lületaşı ve cam ustalarının el işçiliklerini görebileceğiniz alanlar bulunmaktadır. Geziniz sırasında soluklanabileceğiniz çay ocağında keyifle dinlenip, buram buram tarih kokan bu çarşının tadını çıkarabilirsiniz.

İki kattan oluşan Atlıhan’da, geleneksel sanatlarımıza el emeğiyle hayat veren ustalarımızın 25 adet atölyesi bulunmaktadır. Lületaşını keşfetmek ve çeşitli ürünleri görmek isteyenlerin ilk duraklarından biri haline gelen tarihi çarşıda, ayrıca Eskişehir’e özgü birçok hediyelik eşya satışı da bulunmaktadır. Bu tarihi çarşıda yalnızca lületaşı değil; cam sanatları, Osmanlı takıları, toprak kap ve çömlek gibi birçok farklı alanda el sanatları ürünlerine ulaşabilirsiniz.

Küçük dükkanlarına dünyaca ünlü yüzlerce lületaşı eserini sığdıran çarşı esnafı ile keyifli bir sohbet edebilir, tek tek tüm dükkanları gezerek ince detaylarıyla sizleri büyüleyecek eserleri inceleyebilirsiniz. Güzellikleri nedeniyle seçim yapmakta zorlanacağınız Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nın çok kalabalık olmadığı zamanlarda ise atölyelerde çalışan ustaları keyifle seyredebilirsiniz.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı Nerededir? Nasıl Gidilir?

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı kolaylıkla ulaşabileceğiniz Odunpazarı bölgesinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarını kullanarak farklı noktalardan pratik bir şekilde bu tarihi çarşıya ulaşabilirsiniz.

Otogar yönüne giden tramvay ile Atatürk Lisesi durağında inerek birkaç dakikalık bir yürüyüşle Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı’na ulaşabilirsiniz.

Merkezden Odunpazarı bölgesine giden otobüsler ile de ulaşım sağlayabilir, kısa bir yürüme sonrasında tarihi çarşıya ulaşabilirsiniz.

Eğer kişisel aracınız ile geliyorsanız öncelikle Eskişehir şehir merkezine ulaşmanız gerekmektedir. Sonrasında Odunpazarı bölgesine yönlendiren tabelaları takip ederek rahatlıkla bu bölgeye ulaşabilirsiniz. Aracınızı, tarihi çarşının çok yakınında bulunan Kurşunlu Camii ve Külliyesi’nin olduğu alandaki belediyeye ait otoparka bırakabilirsiniz.

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı Hangi Günler Ziyaret Edilir?

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nı haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı İletişim Bilgileri

Adres: Paşa Mahallesi, Pazaroğlu Sokak No:8 Odunpazarı/Eskişehir

Eğer yolunuz Odunpazarı bölgesine düşüyorsa bu tarihi çarşıya mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz. Şehri daha fazla keşfetmek istiyorsanız, diğer blog yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

ÖNCEKİ Odunpazarı Modern Müze – OMM ART

OMM (Odunpazarı Modern Müze) açılmasının hemen ardından muhteşem mimarisi ile merak uyandıran, modern sanat eserlerinin meraklıları ile buluştuğu Eskişehir’in önemli noktalarından biri haline geldi.

Hiç yorum yapılmamış!

Yorum yap

Yorum yapmak için Giriş yapmalısınız.

X